Centrul Uniții pentru Ucraina

Centrul Uniții pentru Ucraina

Centrul Uniții pentru Ucraina este parte integrantă din Asociația Persoanelor cu Handicap din România „ A.P.H.R. ” Filiala Judeţeană Iaşi

Centrul Uniții pentru Ucraina a înfințat cu scopul de realizare și coordonare de acțiunii de suport și oferă suport psihologic în limba rusă, ucraineană și română.
Acestea includ: trimiterea persoanelor/familiilor vulnerabile către specialiști, activități de sprijin psihosocial la nivel comunitar, servicii de asistență psihosocială direcționate, creșterea gradului de conștientizare cu privire la sănătatea mintală și sprijinul psihosocial, primul ajutor psihologic (PFA), activități de consolidare a capacităților MHPSS pentru lucrătorii umanitari și psihosociale, sprijin pentru lucrătorii umanitari.

Centrul Uniții pentru Ucraina înfințat cu scopul de realizare și coordonare de acțiunii de suport și oferă suport / servicii de cazare, masă, adăpost pentru animale, asistență sociala, îngrijire personală, integritate, asistență pshiologică, paramedicală, telemedicină, consiliere și mediere pe piața muncii, socializare și art-terapie pentru refugiați, mecanisme de intervenție în caz de urgență socială, advocacy, centre sociale de strangere, distribuire donații și înregistrare socială.

Agresiunea militară asupra Ucrainei a condus la un aflux de refugiați de peste 18.159.214 persoane (date UNHCR, 31 ianuarie) care au tranzitat prin granițele României, Poloniei, Slovaciei, Ungariei și Moldovei, în marea lor majoritate copii și părinți. În România, de la declanșarea acestei crize (24 februarie), au intrat 3.481.431 de cetățeni ucraineni.

Pe teritoriul României sunt, în acest moment, 108.663 cetățeni ucraineni (date UNHCR, 28 ianuarie). Dintre cei care au ales să rămână pe teritoriul României, 9.398 au solicitat azil și 113.025 au permise de ședere temporară.

Scopul Centrului Uniții pentru Ucraina este de a asigura suportul necesar și integrare socială a persoanelor care au venit în România din zonele de conflict armat din Ucraina. Toate serviciile sociale se oferă în regim de servicii pilot, personal instruit și angajat, cu certificat de integritate.

Servicii de asistență umanitară

Asistența socială din cadrul Centrului Uniții pentru Ucraina constă în informarea și oferirea de suport pentru accesarea drepturilor (obținerea protecției temporare, acces la medicul de familie, obținerea gradului de handicap, obținerea unor documente precum certificate de naștere și de deces).

Servicii socio-educaționale

Pentru a veni în ajutorul părinților care lucrează sau caută un loc de muncă am dezvoltat următoarele programe:

Program destinat copiilor preșcolari (3 – 7 ani), se întinde pe durata a 8 ore/zi, timp în care copiii desfășoară cursuri de învățare a limbii române și engleze, activități sportive și de dezvoltare personală.

Program afterschool (destinat copiilor între 8-12 ani), se întinde pe durata a 4 ore/zi, timp în se desfășoară cursuri de limba română, ateliere de știință, de hand-made și activități sportive.

Servicii socio-medicale

În cadrul Centrului Uniții pentru Ucraina se oferă asistență medicală primară, ce presupune: oferirea de servicii socio-medicale informative, programe educative de sănătate, programarea ucrainenilor la diverse servicii medicale și preluare și referire către rețeaua de asistență medicală și telemedicină pentru asigurarea consultațiilor de suport pentru medicul de familie.

Asistenții urmăresc și respectarea condițiilor de igienă, prevenirea transmiterii bolilor, măsurarea indicatorilor de sănătate, evidența patologiilor și nevoilor alimentare speciale, facilitarea accesului la medicul de familie dar și programarea la examene medicale de specialitate.

De asemenea, se oferă sprijin pentru înscrierea la școală și grădiniță și suport pentru găsirea unui job și implicit, pentru integrarea pe piața muncii.

Servicii de suport pentru gravide, mame și copii

În cadrul Centrului Uniții pentru Ucraina pentru refugiați, specialiștii noștri oferă consiliere prenatală și postnatală femeilor gravide și suport de parenting mamelor în vederea îngrijirii bebelușilor și copiilor.

De asemenea, li se furnizează informații privind alăptarea, sterilizarea echipamentelor, prepararea hranei pentru bebeluși, cât și asigură dispozitive de transport pentru aceștia.

Centrul are condiții sigure de preparare a hranei bebelușilor și oferă gratuit mâncare adaptată vârstei copilului. Mamele ucrainene dinafara centrului primesc suport, atât în ceea ce privește bunurile materiale necesare cât și în privința consilierii în îngrijirea copilului.

Servicii de asistență psihologică, de socializare și integrare în comunitate

Centrul Uniții pentru Ucraina asigură servicii de asistență psihologică, în vedere depășirii traumei și asigurarea confortului psiho-emoțional al acestora.

Serviciile de asistență psihologică constau în consiliere de grup și individuală și sunt realizate de un grup de specialiști cu formări în gestionarea și asistența situațiilor de traumă a refugiaților

De asemenea au loc activități de grup și individuale cu scop recreativ și de socializare, precum art-terapia, atelier de împletit obiecte de vestimentație, tabere, excursii, cursuri de zumba și marcarea zilelor de naștere și a sărbătorilor importante.

În cadrul Centrului Uniții pentru Ucraina am realizat pe linie de asistență socială am indentificat nevoile, de informare și de sprijin pentru accesarea de drepturi protecției temporară, inscriere la medicul de familie.

Centrul Uniții pentru Ucraina a oferit servicii:

Servicii directe în puncte de tranzit:

Activități educative (școli de vară, after-school, cursuri de limba română)

Consiliere și Servicii Integrate Centru de consiliere și servicii integrate, echipe mobile.

Servicii directe în punctul de tranzit al Frontierilor

Echipele de teren din cadrul Asociației au fost formate, în medie, din 5- 10 specialişti:

Pentru nevoile copiilor refugiați și ale mamelor lor au fost:

Ȋn acele zile tensionate, personalul Centrul Uniții pentru Ucraina s-a mobilizat în strângerea de donații pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina.

Centrul Uniții pentru Ucraina a infințat centre pentru cetățenii și persoane juridice dorec să doneze/ajute se poate prezenta la punctul de colectare stabilit, cu produse necesare refugiaților ( apa, alimente neperisabile, pături, lenjerii, produse de îngrijire personală, haine, obiecte de uz sanitar şi alte bunuri, dispozitive de încărcare, utilaje de manipulare, maşini de transport, rezervoare şi purificatoare de apă, truse de prim ajutor, corturi, saci de dormit, pentru a veni în sprijinul refugiaţilor din Ucraina, in localitatea Iași am infintat 25 de centre de colectare.

Toate donațiile strânse au fost direcționate periodic către centrele de asistență pentru refugiați în urma campanilor efectuate de Centrul Uniții pentru Ucraina împreună cu diverse ong-uri, parteneri privații, persoane fizice am colectat prin donații bunuri ce au reprezentat 14 tiruri ce au fost dirijate și predate centrelor de colectare ale instituților de stat de asistență pentru refugiați din Ucraina.

DESCHIDE O SUCURSALĂ ORIUNDE ESTI!

Împreună putem schimba vieți! Haideți să construim cea mai mare comunitate cu și despre persoanele cu handicap, să legăm prietenii destoinice, să fim umăr lângă umăr.

© Drepturi de Autor (Copyright) – Acest articol este proprietatea Asociaţia Persoanelor cu Handicap din România „A.P.H.R.” Filiala Judeţeană Iaşi (www.aphr-filialaiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 100 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.