ÎNGRIJIRILE MEDICALE LA DOMICILIU
Centrul de îngrijiri medicale la domiciliu PRO MED este parte integrantă din Asociația Persoanelor cu Handicap din România. Asociaţia Persoanelor cu Handicap din România „ A.P.H.R. ” Filiala Judeteana Iasi, este o organizaţie neguvernamentală, obştească, apolitică, este persoană juridică de drept privat, autonomă, cu caracter social-cultural, educativ, sportiv şi umanitar, de interes general, de utilitate publică, furnizor de servicii Sociale cu durata nedeterminată, promovând permanent principiile deplinei libertăţi şi democraţii. Primeşte sprijinul în desfăşurarea activităţii din partea autorităţilor centrale şi locale ale puterii şi administraţiei de stat precum şi a unor persoane fizice şi juridice., iar în viziunea Asociaţiei A.P.H.R. Filiala Judeţeană Iaşi, demnitatea şi valoarea inerente fiecărui om sunt recunoscute şi respectate de la concepţie şi până la moartea naturală. Asociaţia A.P.H.R Filiala Judeţeană Iaşi. ajută la construirea unei culturi a vieţii, văzând în fiecare existenţă un bun în sine, necondiţionat de „utilitatea” pe care aceasta o are pentru alţii sau pentru stat ori alte structuri sociale.
Ne-am decis să înființăm Centrul de îngrijri medicale la domiciliu PRO MED pentru a veni în întâmpinarea nevoilor unei categorii extinse de beneficiari, pe lângă persoanele cu dizabilități. Ne dorim să facem din lume un loc mai bun, mai curat, mai sănătos, care să ofere șanse egale tuturor persoanelor, indiferent de statut social sau posibilități materiale .
Așa a luat naștere dorința de a ne implica în domeniul prestării serviciilor de îngrijri medicale la domiciliu.
Scopul îngrijirii la domiciliu este ca pacientul să beneficieze de îngrijire demnă, adecvată şi corespunzătoare nevoilor individuale direct în mediul său familiar. Datorită acestui tip de îngrijire numărul şi durata tratamentelor spitalizate pot fi reduse, iar procesul de vindecare al bolnavului poate fi îmbunătăţit.
Astfel, am creat o echipă de profesioniști, formată dintr-un medic, un asistent medical și o infirmieră dornici să se implice în domeniul sănătății publice. Venim în întâmpinarea nevoilor dumneavostră asigurând un pachet complet de îngrijiri medicale la domiciliu, servicii decontate de Casa de Asigurări. Totodată, ne dorim să vă aducem la cunoștință drepturile dumneavoastră în calitate de asigurat și beneficiile pe care le puteți avea prin prisma acestei calități.
Îngrijirile la domiciliu fac parte integrantă din marea categorie a îngrijirilor comunitare și ele pot fi descrise ca îngrijiri și ajutor acordat acasă, în familie, celor ce au nevoie. Scopul principal al acestui model de îngrijire este acela de a face posibil ca oamenii să-și mențină gradul de independență și să-și continue viața acasă cât mai mult timp posibil.
Se poate recurge la acest tip de serviciu, în cazul în care starea de sănătate a bolnavului necesită îngrijire complexă, care nu necesită însă spitalizare.
Serviciile de îngrijire la domiciliu sunt oferite în regim de gratuitate, dacă ele sunt recomandate de către medicul specialist curant al pacientului, pe baza unui formular deservind acest scop, după spitalizare sau în loc de aceasta.
Serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu se acordă de către furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu, persoane fizice sau juridice autorizate şi evaluate în condiţiile legii pentru acordarea acestor tipuri de servicii, alţii decât medicii de familie, furnizori care încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate pentru servicii de îngrijiri medicale la domiciliu.
Volumul îngrijirilor la domiciliu a crescut semnificativ, mai ales a celor de tip geriatric, datorită îmbătrânirii populației, a creșterii procentajului de bătrâni, majoritatea rămași singuri acasă, a măririi incidenței bolilor cronice, cu precădere a cancerului și a bolilor cardiovasculare, la care îmbunătățirea tratamentului, deși a salvat multe vieți, nu a împiedicat apariția unui număr important de sechele, dizabilități.
Persoanele asigurate care suferă de afecţiuni acute sau cronice şi au o capacitate limitată de a se deplasa la o unitate medicală pentru a primi îngrijiri au dreptul la îngrijiri medicale la domiciliu sau paliative. Prioritate în primirea îngrijirilor medicale sau paliative la domiciliu au asiguraţii care suferă de afecţiuni oncologice sau neurologice.
Cum pot beneficia de îngrijiri la domiciliu?
Persoanele care doresc să beneficieze de îngrijiri medicale/paliative la domiciliu vor depune la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate la care sunt înregistraţi o cerere prin care solicită aceste servicii, dar şi un dosar care trebuie să conţină:
Persoanele care nu se pot deplasa pot solicita unui reprezentant legal să depună cererea pentru îngrijiri medicale în locul lor. Odată depus, dosarul va fi analizat de Departamentul de Îngrijiri Medicale la Domiciliu al CNAS, care în 48 de ore are obligaţia să transmită pacientului dacă cererea a fost sau nu aprobată. Serviciile de îngrijiri medicale/paliative la domiciliu încep cu o zi după aprobarea cererii depuse la casa de asigurări de sănătate.
Furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu sunt îndeosebi firmele private, autorizate de Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică şi evaluate de Casa de Asigurări de Sănătate. Toate societăţile care oferă îngrijire medicală/paliativă la domiciliu trebuie să aibă medici de specialitate, asistenţi şi kinetoterapeuţi.
Costurile pentru îngrijirile medicale/paliative la domiciliu sunt acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate. Bolnavii nu vor plăti nimic pentru materialele sanitare şi pentru efectuarea manevrelor medicale (montare perfuzoare, îngrijire escare, îngrijirea tubului de dren etc.)
Atenţie! Furnizorii de îngrijiri medicale/paliative la domiciliu NU asigură medicaţia necesară pacienţilor!
Orice asigurat are dreptul la 90 zile de îngrijiri medicale la domiciliu pe an, în una sau mai multe etape. Îngrijirile medicale/paliative sunt reglementate de Legea nr. 95/2006 privind reforma în sănătate, Hotărârea de Guvern nr. 117/2013 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi Ordinul MS/CNAS nr.423/191/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru.
Măsurarea parametrilor fiziologici:
Serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu se acordă pe bază de recomandare pentru îngrijiri medicale la domiciliu, ţinând seama de starea de sănătate a asiguratului şi de statusul de performanţă ECOG al acestuia.
Recomandarea pentru efectuarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu se face de către medicii de specialitate din ambulatoriu, inclusiv medicii de familie şi de către medicii de specialitate din spitale la externarea asiguraţilor, conform modelului prezentat în [Anexa 31 C], în concordanţă cu diagnosticul stabilit şi în funcţie de patologia bolnavului şi statusul de performanţă ECOG al acestuia, cu precizarea acestui status.
În funcţie de statusul de performanţă ECOG, bolnavul poate fi:
Durata pentru care un asigurat poate beneficia de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu se stabileşte de medicul care a făcut recomandarea, cu obligativitatea precizării ritmicităţii/periodicităţii serviciilor, consemnate în formularul „Recomandare pentru îngrijiri medicale la domiciliu”, dar nu mai mult de 90 zile de îngrijiri/în ultimele 11 luni în mai multe etape (episoade de îngrijire).
Un episod de îngrijire este de maxim 30 de zile. Fiecare episod de îngrijire se recomandă utilizând un nou formular. În situaţia în care, conform recomandării pentru îngrijiri medicale la domiciliu, îngrijirile nu sunt acordate în zile consecutive, la calcularea celor 90 de zile/în ultimele 11 luni se iau în calcul numai zilele în care s-au acordat ingrijiri.
Dosarele pentru acordarea de îngrijiri medicale la domiciliu pot fi depuse la casele de asigurări de sănătate de alte persoane decât de beneficiarii îngrijirilor respective în următoarele condiţii:
– rudele de gradul I ale beneficiarilor (părinţi, soţ/soţie, copii) pot depune dosarele fără vreo împuternicire din partea beneficiarilor şi fără să fie necesară prezenţa beneficiarilor la ghişeele caselor de asigurări de sănătate;
– tutorii/curatorii legali ai beneficiarilor pot depune dosarele pe baza documentelor care atestă tutela/curatela, fără să fie necesară prezenţa beneficiarilor la ghişeele caselor de asigurări de sănătate;
– celelalte persoane decât beneficiarii, rudele de gradul I sau tutorii/curatorii legali pot depune dosarele pe baza unui act notarial/ împuterniciri avocaţiale care împuterniceşte respectiva persoană să efectueze acest demers în numele beneficiarilor. Menţionăm că actul notarial poate fi emis pentru o perioadă lungă de timp, nefiind necesară reînnoirea acestuia la fiecare nouă depunere de dosar.
Documente necesare:
Pentru copiii în vârstă de până la 14 ani se ataşează recomandarea medicală cu specificarea domiciliului copilului şi certificatul de naştere (în copie) cu codul numeric personal – CNP/codul unic de asigurare.
Casa de asigurări de sănătate analizează cererea și recomandarea primită în maxim două zile lucrătoare de la data depunerii. În cazul acceptării, cererea este supusă aprobării şi, respectiv, emiterii deciziei de îngrijiri medicale la domiciliu/îngrijiri paliative la domiciliu, în limita sumei prevăzute cu această destinaţie. Decizia se expediază prin poştă sau se predă direct asiguratului, unuia dintre membrii familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică), persoanei împuternicite legal în acest sens sau reprezentantului legal al asiguratului, în maximum 24 de ore de la data emiterii acesteia.
Criteriile de prioritate, precum şi cele pentru soluţionarea listelor de prioritate ţin cont de data înregistrării cererilor la casa de asigurări de sănătate, de tipul şi stadiul afecţiunii pentru care a fost efectuată recomandarea şi de nivelul de dependenţă al bolnavului, se stabilesc de către serviciul medical al casei de asigurări de sănătate.
Serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu se acordă asiguraților pe bază de recomandare, ținând seama de starea de sănătate a acestora.
Pot recomanda servicii de îngrijiri medicale la domiciliu: medicii specialiști din ambulatoriu sau din spitale, la externarea asiguraţilor, şi medicii de familie, medici aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate. Serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu se recomandă pentru pacienții cu status de performanță ECOG3 (imobilizat 50% la pat sau fotoliu, așadar necesită sprijin pentru îngrijirea de bază : igienă, alimentație, mobilizrare,etc.) sau ECOG4 (complet imobilizat la pat, dependent total de altă persoană pentru îngrijirea de bază).
Îngrijiri medicale la domiciliu
Cele mai uzuale servicii de îngrijiri medicale la domiciliu sunt: măsurarea parametrilor fiziologici (temperatură, puls, tensiune arterială etc.), administrarea medicamentelor, manevre terapeutice pentru evitarea complicațiilor vasculare și pulmonare, îngrijirea leziunilor, kinetoterapie.
Durata pentru care un asigurat poate beneficia de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu se stabileşte de medicul care a făcut recomandarea, dar nu mai mult de 90 zile de îngrijiri în ultimele 11 luni, acordate în mai multe etape (episoade de îngrijire). Un episod de îngrijire este de maxim 15 zile, respectiv maximum 30 de zile pentru situaţiile justificate medical de către medicul care face recomandarea.
Furnizorii de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu acordă servicii conform unui plan de îngrijiri stabilit în conformitate cu recomandările făcute de către medicul prescriptor, inclusiv sâmbăta, duminica și în timpul sărbătorilor legale. Planul de îngrijiri poate fi modificat numai cu avizul medicului care a emis recomandarea de îngrijiri medicale la domiciliu.
Îngrijirea paliativă, este o abordare medicală orientată spre îmbunătățirea calității vieții pacienților care se confruntă cu boli care prezintă risc pentru viața. Cu alte cuvinte, îngrijirea paliativă presupune un tratament simptomatic. Includem aici simptomele psihice (depresie, anxietate) cu care se confruntă pacienții și oferă soluții care să presupună confort și prelungirea stării de bine.
Serviciile de îngrijiri paliative la domiciliu se acordă asiguraților pe bază de recomandare, eliberată de medicii de familie, medicii specialiști din ambulatoriul de specialitate, inclusiv medicii cu atestat de studii complementare în îngrijiri paliative, sau medicii specialiști din spital, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.
Durata pentru care un asigurat poate beneficia de servicii de îngrijiri paliative la domiciliu se stabileşte de medicul care a făcut recomandarea, dar nu mai mult de 90 zile de îngrijiri în ultimele 11 luni, acordate în mai multe etape (episoade de îngrijire). Un episod de îngrijire este de maximum 30 de zile.
Serviciile de îngrijiri paliative la domiciliu se acordă conform unui plan de îngrijiri stabilit de către medicul cu atestat în îngrijiri paliative care îşi desfăşoară activitatea la furnizorul de îngrijiri paliative, în funcție de nevoile pacientului. Ritmicitatea acordării serviciilor de îngrijire paliativă la domiciliu se stabileşte pe baza protocolului de monitorizare, în funcţie de nevoile pacientului identificate de echipa de îngrijire paliativă. Planul de îngrijiri poate fi revizuit în funcţie de necesităţile pacientului.
Medicul cu atestat în îngrijiri paliative care îşi desfăşoară activitatea la furnizorul de îngrijiri paliative poate elibera prescripţie medicală electronică pentru medicamente cu și fără contribuţie personală, pentru controlul simptomelor pacientului.
Condițiie referitoare la îngrijirile medicale și paliative la domiciliu
Un asigurat poate beneficia de 90 de zile de îngrijiri medicale la domiciliu şi de 90 de zile de îngrijiri paliative la domiciliu, în ultimele 11 luni; numărul total de zile de îngrijiri medicale și îngrijiri paliative la domiciliu nu poate fi mai mare de 180 de zile, în ultimele 11 luni.
Recomandarea pentru îngrijiri medicale la domiciliu sau îngrijiri paliative la domiciliu se eliberează în 2 exemplare, din care un exemplar rămâne la medic, iar al doilea exemplar va fi înmânat asiguratului, care îl va prezenta în original la casa de asigurări pentru a certifica încadrarea în numărul de zile de îngrijiri de care acesta poate beneficia. Casa de asigurări de sănătate, la momentul prezentării recomandării, va înmâna asiguratului sau reprezentantului legal al acestuia și lista furnizorilor de îngrijiri medicale la domiciliu sau de îngrijiri paliative la domiciliu cu care se află în relaţie contractuală, împreună cu datele de contact ale acestora.
Pentru ca asiguratul să beneficieze de îngrijiri la domiciliu gratuite, aceste servicii trebuie să fie acordate de un furnizor aflat în contract cu casa de asigurări de sănătate.
Persoanele neasigurate pot beneficia de servicii medicale de transport sanitar neasistat precum:
Asigurații pot beneficia de următoarele servicii de transport sanitar neasistat, pe lângă serviciile prevăzute în pachetul minimal, fără a se limita la:
Transportul sanitar neasistat se realizează cu ambulanțe private, care se află în contract cu casele de asigurări de sănătate, prin intermediul serviciului de urgență 112.
Astfel, doar în cazul în care pacientul se regăsește într-una dintre situațiile descrise mai sus, acesta sau aparținătorul poate apela serviciul de urgență 112, iar dispeceratul analizează situația descrisă și decide ce fel de ambulanță să trimită.
De asemenea, în cazul în care este necesar transportul pacientului la externarea din spital, serviciul de urgență 112 poate fi apelat atât de pacient sau aparținători, precum și de personalul spitalului.
Asigurăm transport pentru :
Confortul unui transport profesionist realizat in conditii de siguranta.
Respectarea programului stabilit indiferent de situatie ( meteo, teren accidentat etc.)
Acoperire la nivel national – peste 20 de centre de dializa;
Serviciu destinat persoanelor care urmeaza tratament de hemodializa si necesita deplasarea periodica la centrele specializate.
5 de autovehicule – 1000 de pacienti transportati lunar – 20 de centre regionale de dializa
Realizam transportul pacientilor in conditii optime, pentru a le oferi acestora confortul, ingrijirea si siguranta necesare pe durata deplasarii.
Respectăm programul stabilit de catre medicul specialist si ne asiguram ca, indiferent de situatiile intalnite pacientii beneficiaza de servicii de calitate.
Astfel, in cazurile in care pacientii locuiesc intr-o zona greu accesibila sau in situatii speciale datorate unor conditii meteo exceptionale, asiguram transportul cu vehicule 4×4.
Serviciul de transport beneficiari cu dializa a luat naștere pentru a asigura transport medical cu ambulanța, la solicitarea pacientilor sau a familiilor acestora.
Beneficiarii serviciilor noastre pot fi toți cei care se află în situația de a fi transportați cu dializa, sunt oamenii ce au nevoie de transport special și ajutor la deplasare, însă care nu pot beneficia de serviciul public de ambulanță pentru că nu constituie urgențe medicale.
Noi vă putem asigura transportul pacienților cu ambulanța în țară și în străinătate cu ambulanțe echipate, însoțiți de ambulantier și brancardier, dar și asistate medical la nevoie de către un asistent medical.
Suntem o echipa formată din ambulantieri și brancardieri și asistenți medicali cu multă experiență care se remarcă prin profesionalism, respect pentru pacient, punctualitate la programări, devotament și emaptie, ce înțeleg nevoile pacienților și care sunt capabili să intervină în situații critice.
Dispunem de performante pentru a putea realiza serviciile de asistență și transport medical în cele mai bune condiții, atât din punct de vedere al confortului și siguranței pacientului, cât și din punct de vedere al asigurării asistenței medicale, la nevoie.
Împreună putem schimba vieți! Haideți să construim cea mai mare comunitate cu și despre persoanele cu handicap, să legăm prietenii destoinice, să fim umăr lângă umăr.
© Drepturi de Autor (Copyright) – Acest articol este proprietatea Asociaţia Persoanelor cu Handicap din România „A.P.H.R.” Filiala Judeţeană Iaşi (www.aphr-filialaiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 100 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.